Εθιμοτυπία στο Dojo

εθιμοτυπία στο aikido

Η εθιμοτυπία σε ένα dojo αποτελείτε απο κάποιους κανόνες καλής συμπεριφοράς και σεβασμού προς το dojo, το δάσκαλο, αλλά και την τέχνη του Aikido και πρέπει να ακολουθούντε απο όλους τους μαθητές, νέους ή παλιούς.

Μερικοί απ’ αυτούς είναι οι παρακάτω:

  1. Να υποκλίνεστε όταν εισέρχεστε ή αποχωρείτε από το dojo.
  2. Να βγάζετε τα παπούτσια σας όταν μπαίνετε στην σχολή καθώς και να πλένετε τα πόδια σας πριν εισέρθετε στο τατάμι.
  3. Το τατάμι καθαρίζεται κάθε φορά πρίν το μάθημα με dentol, για την ασφαλή υγιεινή όλων των ασκούμενων και είναι ευθύνη όλων να μετέχουν σε αυτό.
  4. Η εκπαίδευση ξεκινά και τελειώνει με μία επίσημη τελετουργία. Είναι σημαντικό να είστε στην ώρα σας προκειμένου να λάβετε μέρος σε αυτήν. Σε περίπτωση αργοπορείας μπορείτε να εισέρθετε στο τατάμι μετά την ολοκλήρωση του ζεστάματος.
  5. Εάν πρέπει να κάνετε μία ερώτηση στον Sensei τότε πηγαίνετε προς αυτόν, μην τον καλείτε να έρθει προς εσάς ενοχλώντας τους υπόλοιπους.
  6. Όταν λαμβάνετε προσωπική εκπαίδευση, καθίστε σε θέση seiza και παρακολουθήστε. Μόλις τελειώσει χαιρετίστε και συνεχίστε την προπόνηση σας.
  7. Σκοπός της παρουσίας σας είναι η εκπαίδευση σας. Μην επιχειρείτε να επιβάλετε τις απόψεις σας.
  8. Αν γνωρίζετε την τεχνική η οποία διδάσκεται και ο συνασκούμενος σας δεν την γνωρίζει, μπορείτε να τον οδηγήσετε, αλλά μην τον διορθώνετε. Μόνο ο Sensei ή εκπαιδευτής με βαθμό μαύρης ζώνης μπορεί να το κάνει αυτό με ασφάλεια.
  9. Απαγορεύονται τα πάσης φύσεως κοσμήματα στο σώμα σας, για αποφυγή τραυματισμών.
  10. Απαγορεύεται να αφήνετε προσωπικά αντικείμενα στην σχολή, όπως στολές, παντόφλες, πετσέτες κλπ.