Όπλα στο Aikido

Weapon Rack

Κάποιες σχολές κάνουν μαθήματα αποκλειστικά στην εκπαίδευση με jo (κοντάρι), tanto (ξύλινο μαχαίρι) και bokken (ξύλινο σπαθί), τα τρία βασικά όπλα που χρησιμοποιούνται στο αϊκίντο. Ωστόσο, καθώς ο βασικός σκοπός του αϊκίντο δεν είναι η χρήση όπλων, οι εκπαιδευόμενοι συνίστανται να παρακολουθούν τουλάχιστον δυο μαθήματα την εβδομάδα χωρίς όπλα.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν την ύπαρξη όπλων στην εκπαίδευση του αϊκίντο. Αρχικά, πολλές κινήσεις του αϊκίντο προέρχονται από κλασσικές πολεμικές τέχνες όπλων. Για παράδειγμα, όλα τα χτυπήματα με επιθέσεις στο αϊκίντο προέρχονται από χτυπήματα με σπαθί. Για αυτό το λόγο, επιθέσεις με τα χέρια στις τεχνικές του αϊκίντο φαίνονται αργές και αναποτελεσματικές, χωρίς δύναμη, ιδιαίτερα σε κάποιον που έχει εκπαιδευτεί σε τέχνες όπως το καράτε και η πυγμαχία.

Αρχικά, η εκπαίδευση στα όπλα βοηθάει τον εκπαιδευόμενο να βρει σωστό ma’ai (απόσταση μεταξύ δυο αντιπάλων). Η συνεχής μετακίνηση μέσα και έξω από την εμβέλεια ενός όπλου ενισχύει την ενστικτωδώς αντίληψη της απόστασης και του χρόνου, δύο έννοιες πολύ σημαντικές για την εκπαίδευση χωρίς όπλα.

Ένας ακόμη σημαντικός λόγος για την εκπαίδευση στα όπλα, είναι η ύπαρξη πολλών προχωρημένων τεχνικών άμυνας εναντίον όπλων στο αϊκίντο. Για να εξασφαλισθεί ότι τέτοιες τεχνικές θα εκτελεσθούν με ασφαλή τρόπο, είναι σημαντικό οι μαθητές να ξέρουν πώς να επιτεθούν σωστά με ένα όπλο και πώς να αμυνθούν σε αντίθετη περίπτωση.

Συχνά, σημαντικές ιδέες πίσω από τις κινήσεις και τεχνικές στο αϊκίντο παρουσιάζονται πιο αποτελεσματικά με τη χρήση όπλων.

Επίσης, η εκπαίδευση στο kata των όπλων διευκολύνει στην κατανόηση γενικών αρχών της κινησιολογίας του αϊκίντο.

Επιπλέον, η εκπαίδευση με όπλα προσφέρει μα δόση ενεργητικότητας στην εκπαίδευση του αϊκίντο, ειδικά στην εκπαίδευση άμυνας εναντίον ένοπλων επιθέσεων.

Η εκπαίδευση με τα όπλα προσφέρει στον αϊκιντόκα την ευκαιρία να αναπτύξει ένα είδος αντανακλαστικότητας και ευαισθησίας στις κινήσεις και πράξεις των γύρω του. Ένας αικιντόκα απαλλάσσεται πιο εύκολα από τη νοοτροπία του ανταγωνισμού όταν εκπαιδεύεται στα όπλα και επικεντρώνεται καλύτερα στη γνωσιακή του ανάπτυξη.

Τέλος, η εκπαίδευση με τα όπλα αποτελεί ένα πολύ καλό τρόπο για την εκμάθηση των αρχών πίσω από τις γραμμές επίθεσης και άμυνας. Όλες οι τεχνικές στο αικίντο ξεκινούν με τον αμυνόμενο να απομακρύνεται από τη γραμμή επίθεσης και να δημιουργεί μια νέα, που συνήθως δεν είναι ποτέ σε ευθεία κατεύθυνση, για να εφαρμόσει μια τεχνική αικίντο.