Aikikai & Hombu Dojo

Το Aikikai  (Αϊκικάι) είναι η αρχική σχολή του Aikido. Κέντρο του είναι το Ίδρυμα Αϊκικάι στην Ιαπωνία με κορυφαίο εκπρόσωπο τον Doshu (τον εξ αίματος κληρονόμο του ιδρυτή του Aikido). Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκπροσωπείται από την Διεθνή Ομοσπονδία Αϊκίντο.

Το στυλ Aikido του Aikikai

Το Aikikai δεν είναι ένα ομοιογενές στυλ Aikido, αλλά αντίθετα περιλαμβάνει μια ποικιλία τεχνικών. Αυτό συνδέεται με την ευρεία βάση των εκπαιδευτών πρώτης γενεάς, οι οποίοι είχαν ο καθένας τη δική του ερμηνεία της τέχνης αλλά και διαφορετικές επιρροές. Παρ ‘όλα αυτά το Aikikai περιγράφεται συχνά ως ένα στυλ για διαφοροποίηση από άλλους οργανισμούς Aikido. Το Aikikai θεωρείται ως το πιο παραδοσιακό μένοντας πιστό στον οίκο Ουεσίμπα και γι αυτό μερικές φορές ονομάζεται Ueshiba Aikido. Έχει διατηρήσει πολλές από τις πτυχές που εκτιμούσε ο Morihei Ueshiba, όπως το μη-ανταγωνιστικό σύστημα κατάρτισης (σε αντίθεση με την ανάπτυξη του Tomiki). Επίσης δεν δίδεται τόση έμφαση σε πνευματικές ερμηνείες όπως στο Ki Society.

Το στιλ του ίδιου του Morihei Ueshiba διαφοροποιούταν κατά την διάρκεια της ζωής του. Οι προπολεμικές τεχνικές aikibudo που διδάσκονταν από τον Ueshiba ήταν γενικά εγγύτερα στο aikijujutsu ενώ η τεχνική γινόταν πιο ρευστή καθώς μεγάλωνε, μια διαφοροποίηση που αντανακλάται στην τεχνική του aikido των ανθρώπων που σπούδασαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους κοντά του.

Η σχολή Aikido του Aikikai

Εντός της Ιαπωνίας, υπάρχουν περίπου 1800 σημεία προπόνησης συνδεδεμένα με το Hombu, ενωμένα υπό την παν-Ιαπωνική Ομοσπονδία Aikido.

Στο εξωτερικό, υπάρχουν περίπου 100 οργανώσεις Aikido που αναγνωρίζονται από το Hombu. Αυτές είναι εθνικές οργανώσεις Aikido που η κάθε μία αντιπροσωπεύει πολλά ντότζο και πολλούς ασκούμενους. Τα επίπεδα των ασκουμένων σε αυτές τις οργανώσεις ορίζονται απευθείας από το Hombu. (Το Hombu διαθέτει συγκεκριμένες διαδικασίες για τις εξετάσεις και τα επίπεδα των διάφορων βαθμίδων αλλά και τους τίτλους εκπαιδευτών, και έτσι εξασφαλίζει ένα βαθμό διεθνούς συνεκτικότητας και χρησιμεύει για την πρόληψη της τοπικής υπερβολής από εκπαιδευτές.) Ωστόσο, ανεξάρτητα από την αναγνώριση, όλες οι σχολές παραμένουν διοικητικά ανεξάρτητες από το Ίδρυμα Aikikai.

Οι μαθητές των αναγνωρισμένων σχολών σε όλο τον κόσμο αναφέρονται συλλογικά ως της σχολής Aikikai, αν και αυτή η «σχολή» δεν είναι μια επίσημη οργάνωση. Η τεχνική τους μπορεί να αναφέρεται ως στυλ Aikikai, αν και αυτό καλύπτει ευρύτερο φάσμα από τα νεότερα στυλ του Aikido.

Hombu dojo

aikikai-hombu-dojoΤο Hombu στο Τόκυο είναι το αρχηγείο του Aikikai, θεωρείται ως το Παγκόσμιο Αρχηγείο του Aikido και ελέγχεται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Aikikai. Μερικές φορές ονομάζεται Aikikai Hombu για να ξεχωρίζει από τα κεντρικά γραφεία των μετέπειτα οργανώσεων Aikido. Hombu (本部 Honbu) είναι μια κοινή λέξη που σημαίνει «αρχηγείο».

Το Hombu dojo έχει περίπου 30 εκπαιδευτές, και οι περισσότεροι είναι Σίχαν. Οι εκπαιδευτές περιλαμβάνουν τον Doshu και τον Hiroshi Tada 9 νταν. Βρίσκεται στην περιοχή Wakamatsu-cho, Shinjuku, στοπ Τόκυο της Ιαπωνίας. (Η ίδια θέση ήταν στο παρελθόν η Περιφέρεια Ushigome της Σιντζούκου.)

Ιδρύθηκε τον απρίλιο του 1931 από τον Ueshiba και αρχικά ονομάστηκε Kobukan Dojo (皇 武館 道場, αυτοκρατορική πολεμική αίθουσα), αλλά ονομάστηκε “Hombu Dojo” μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1967, το αρχικό ισόγειο ξύλινο κτήριο  αντικαταστάθηκε από ένα μοντέρνο 5 ορόφων. Η εκπαίδευση λαμβάνει χώρα σε 3 δωμάτια με χώρο περίπου 250 tatami. Ο κύριος χώρος εκπαίδευσης έχει 105 tatami (170μ2).  Οι άλλοι δύο χώροι έχουν 72 και 42 tatami αντίστοιχα, και συχνά χρησιμοποιούνται για τμήματα αρχαρίων, μαθήματα για παιδιά, τάξεις γυναικών, ή για εγγραφές ορισμένου χρόνου και μαθήματα «ακαδημίας» (Gakko).

Τα μαθήματα γίνονται επτά ημέρες την εβδομάδα. Αυτά των αρχαρίων καθώς και τα τακτικά μαθήματα είναι ανοιχτά για όλους τους ασκούμενους του Aikido που είναι ή γίνονται μέλη του Aikikai. Ένας μικρός αριθμός ασκουμένων διαμένουν στο Dojo ως μέρος προγράμματος εσώκλειστης  εξάσκησης.